410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., Nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Előadások

Nótáros Lajos - Fekete Réka - Tapasztó Ernő

Sonkamenüett


Békéscsabai Jókai Színház - Aradi Kamaraszínház


- rokokó musical - 

Az előadás Raymond Cousse szövegéből indul ki, de nem ragad le annál. Raymond Cousse az európai irodalom és színművészet ellentmondásos figurája, jobban ismert Európa más országaiban, mint hazájában, Franciaországban. A Stratégia két sonkára első formája regény, az ebből létrehozott monodrámát, amely tulajdonképpen egy, a vágóhídi kivégzés előtt álló, herélt kandisznó elmélkedéseit mutatja be nyersen és cinikusan, az avignoni költő, Pierre Chabert állította színpadra Cousse főszereplésével.

Cousse sportoló volt, a francia futó válogatott tagja, amikor először olvasott Beckettet, és ez gyökeresen átformálta életét. Minden előtanulmány nélkül, onnan kezdődően az irodalomnak és a színháznak élt, egészen 1991-ben elkövetett öngyilkosságáig, ami, természetesen, Beckett halálának két éves évfordulóján lett kivitelezve.

Az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Jókai Színház alkotógárdája mindezeket figyelembe vette, amikor kidolgozta a Sonkamenüett szövegkönyvét és eldöntötte, hogy zenés előadás lesz, amolyan rokokó musical, bármit is jelentsen ez.

A magyar adaptáció ebben a formában ősbemutatónak tekinthető, remek alkalmat szolgáltatva a cousse-i élethelyzet és felfogás újrafogalmazásában: milyen az, amikor az ember (vagy a disznó), különösebb előtanulmányok nélkül, Shakespeare-be oltott Beckettnek képzeli magát.


Szereplők: Tege Antal 

Dramaturg: Fekete Réka
Játéktér-Jelmez: Tapasztó Ernő
Zene: Borsos Pál, Éder Enikő

Dalszövegek: Lackfi János, József Attila, Fekete Réka, Éder Enikő
Súgó - Ügyelő - Rendezőasszisztens: Kiss Kata
Rendező: Tapasztó Ernő