410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., Nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

A fesztivál

2019-ben a Szigligeti Színház ad otthont a Magyar Színházi Szövetség második alkalommal megszervezendő MAFESZT színházi találkozójának.

A 2017-ben létrehozott Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN) jelenleg hat tagszínházat számlál: a nagyváradi teátrum mellett a szövetség alapítói a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Aradi Kamaraszínház, valamint a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház; 2018-ban pedig a Csíki Játékszín is csatlakozott a szervezethez. A MASZÍN az erdélyi magyar színházművészet érdekképviseletét tűzte ki elsődleges céljául, ugyanakkor, az intézményes kapcsolatok fejlesztése érdekében, szakmai továbbképzéseket (színháztechnikai és alkotói workshopokat) , illetve egy évi rendszerességű, a tagszínházak művészi tevékenységét bemutató fesztivál megszervezését is kezdeményezte.

A MAFESZT gerincét a résztvevő színházak által megnevezett, a törekvéseikre leginkább jellemző előadások alkotják, így a fesztivál a társulatok törekvéseinek reprezentatív keresztmetszetét kínálja. A MAFESZT programjában - az egyes színházak művészi profilját követendő - gyermek- és ifjúsági produkciók, táncszínházi alkotások, felolvasószínházi események, illetve nagy- és stúdiótermi előadások kaptak helyet.