410021 Nagyvárad / Oradea, Piața Regele Ferdinand I., Nr. 6., Bihor, RO
Facebook
Youtube
Instagram

Hírek


Hírek / 2019.01.16.

A II. MAFESZT nagytermi előadásai

Január 22-26. között második alkalommal szervezi meg a Magyar Színházi Szövetség Mafeszt névre hallgató éves fesztiválját. Az esemény öt napja alatt hat erdélyi színház produkcióit láthatja a közönség, köztük négy nagytermi előadást.

A nagytermi előadások sorát a Pierre Barillet - Jean Pierre Grédy - Nádas Gábor - Szenes Iván, Kaktusz virága című előadással a Csíki Játékszín indítja. Az előadásban a párizsi sztárfogorvos és szájsebész, Julien nők sokaságát bolondítja magába. Hogy ne kelljen lehorgonyoznia egyik kalandja mellett sem, gyűrűt húz és háromgyermekes családapaként mutatkozik be a hölgyeknek. Így találkozik a húsz évvel fiatalabb Antoniával, akinek kész lenne megkérni a kezét is, de ahhoz előbb el kell válnia a kitalált feleségétől. A lelkiismeretes Antonia ragaszkodik hozzá, hogy találkozzon Julien nejével a válás előtt. Végső elkeseredésében Julien a tíz éve mellette dolgozó asszisztenséhez, a kaktusznak gyúnyolt Stéphanie Vigneau kisasszonyhoz fordul segítségért. A színdarab Kányádi Szilárd rendezésében, január 22-én, kedden, 19 órától lesz látható a Szigligeti Színház nagytermében. Az előadást megelőzően átadásra kerülnek a Magyar Kultúráért Díjak.

A sort a Tomcsa Sándor Színház követi, Lars von Trier A főfönök című filmjének színpadi adaptációjával. A főfőnök egy újkeletű szöveg, amely egy évek óta láthatatlan, avagy nem létező főnökkel működő cég abszurd történetét meséli el. Abszurd történet és társadalmi görbe tükör a felelősségvállalásról, amely a közöttünk élő embertípusok több fajtáját is megmutatja. Talán még magunkra is ismerhetünk a történetben. De milyen is ez a történet? „Itt van hát a történet. Lehet, hogy már rögtön az elején egy kicsit furának tűnik, de kitartás, mert garantálom, hogy mindenki követni tudja majd. Úgy van beállítva, mintha lenne benne valami gondolat, de higgyék el, egy pillanatig sem érdemes elgondolkodni rajta. Ez csak egy ártatlan kis vígjáték. Nincs benne se tanulság, se véleményformáló szándék. Csak egyszerű szórakozás. És nincs annál szórakoztatóbb, mint gúnyt űzni a köldöknézős művészkedésből. Az előadás január 23-án, szerdán, 19 órától lesz megtekinthető Anger Zsolt rendezésében.

A MAFESZT negyedik napján a Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Jörg Graser  Rabenthal című előadása érkezik a Szigligeti Színház nagytermébe. Egy akvárium üvegfalai mögül figyelnek saját ösztöneink. Valahol egy dekadens burzsoázia abszurditása és a fullasztó testiség diszkrét bája között félúton. Egy halszakács, egy pincér, egy unatkozó vendég és felesége különös és kegyetlen játszmába kezdenek. „Néha megkérdezem magamtól, hogy kevésbé lennél-e kegyetlen velem, ha kevésbé tudnálak szeretni.” Az előadást Románia egyik legismertebb és legelismertebb rendezője, Radu Afrim álmodta színpadra. Az előadást január 25-én, pénteken, 19 órától láthatja a közönség.

A fesztivált a Szigligeti Színház, Lioner Brant Olivér! című előadással zárjuk. „Valahol, egy nagy városban, a számos egyéb középület között van egy olyan, amelynek a párját ősidők óta megtalálhatjuk a világ majdnem minden városában: tudniillik a dologház.” Charles Dickens Twist Olivér egy a sok dologházi árva gyerek közül, de neki sikerül kilépni abból a közegből ahonnan mások számára nincs kiút. Miért éppen neki? Talán azért mert ő az, aki a tömegből kiválva mer repetát kérni, aki nem tűri a sértegetést, és akinek gyermeki tisztaságán keresztül a felnőttek ijesztő világa is kacagtatóan kicsinyesnek tűnik.
„A kis Olivér alakjában az emberi jó örökérvényű elvét kívántam megformálni, mely minden gonosszal szembeszáll és a végén teljes diadalt  arat” (Charles Dickens). A Charles Dickens regényéből született világhírű musicalt Romániában először a Szigligeti Színház és a Nagyváradi Magyar Diákszövetség együttműködésében, csaknem ötven szereplő előadásában
láthatja a közönség. Az előadást január 26-án, szombaton, 17 órai kezdettel tűzi műsorára a Szigligeti Színház.

Az előadásra jegyek a színház jegypénztárában válthatók, hétköznapokon 14-19 óra között, illetve előadások előtt egy órával.